ACTE DE PRESENTACIÓ DE DUES NOVES INFUSIONS D’EMPORAROM AL MAC EMPÚRIES

Acte de presentació de dues noves infusions d’Emporarom.

 

Sumen dues infusions noves a la seva línia d’infusions inspirades en les divinitats del món greco-romà. 

El dia 28 de febrer de 2024 a les 11:30 hores al MAC Empúries es van presentar les dues noves infusions d’EMPORAROM.  L’acte va comptar amb la presència de la delegada territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de les comarques Gironines, la Sra. Elisabet Sánchez, així com de representants dels ajuntaments on EMPORAROM té els seus camps productius i demostratius, entre d’altres convidats. Durant l’acte, Joaquim Tremoleda del museu d’Empúries, va realitzar una explicació de la mitologia dels deus als quals s’han dedicat aquestes noves infusions. Seguidament, es va fer una degustació de les mateixes, explicant-ne les propietats i perquè s’han dedicat a aquestes divinitats. Sense ser-hi convidat explícitament, el propi Èol es va presentar en forma de forta tramuntanada, obligant a fer l’acte a la biblioteca en lloc de l’exterior com estava previst.  

Emporarom és una empresa que neix de la unió de diferents productors empordanesos de plantes aromàtiques i medicinals amb la intenció de recuperar el coneixement d’aquelles plantes del nostre entorn que tradicionalment han estat usades amb finalitats curatives, culinàries o aromàtiques, desenvolupant alhora productes que siguin atractius en la societat actual. 

El nom d’Emporarom prové de la unió dels mots: Empordà + Aromàtiques, que a més recorda el nom llatí d’Empúries: Emporiae.

De la mateixa manera que van beure de les fonts del món greco-romà per escollir el seu nom, s’ inspiren en els deus grecs a l’hora de crear la seva línia d’infusions. 

Basant-se en les característiques de cada déu, han escollit les plantes amb propietats similars a les dels déus i les han barrejat en proporcions que siguin plaents als paladars més exigents.

Inicialment, van crear cinc barreges d’herbes per infusionar, una de les quals (Posidó) va ser reconeguda amb el segell de qualitat; Girona Excel·lent de l’any 2021. Aquest 2024 amplien aquesta línia d’infusions, presentant-ne dues de noves.


DIONÍS

Gaudeix d’un bon tiberi

Que el déu del menjar i beure t’acompanyi després d’un bon àpat, amb una intensa frescor.

Barreja de plantes que tradicionalment se’ls ha atribuït un efecte digestiu: Menta verda*, menta piperita*, poliol*, fonoll*, calèndula* i estèvia*. (*) Ingredients procedents de l’agricultura ecològica.

La barreja de mentes ens aporta frescor a la boca amb un lleuger punt dolcenc. Ideal també per prendre-la freda a l’estiu.

Informació de la divinitat: Dionís és el déu del vi i la vinya, del teatre, de la rauxa i de les festes, banquets i orgies, representat moltes vegades pel raïm o per una gran pantera negra. Dionís sol trobar-se representat amb branques d’heura o amb pàmpols i raïms. 

Els seus atributs són el tirs, que sol portar envoltat d’heura i/o pàmpols, i el cantharus (recipient per a beure-hi vi).

 

ÈOL

Alleuja el teu interior

Deixa que Èol alliberi els vents del teu interior, gaudint d’un gust anisat.

Barreja de plantes que tradicionalment se’ls ha atribuït un efecte carminatiu: Fonoll*, Anís* i Marduix*.  (*) Ingredients procedents de l’agricultura ecològica.

Evoca el gust del fonoll quan en mossegues un bri tot passejant pel camp.


Informació de la divinitat: els déus van concedir a Èol el domini dels vents que havia de mantenir tancats en una caverna de l’illa d’Eòlia i només en podia deixar anar els que convinguessin amb el permís de Zeus. Èol és representat empunyant un ceptre com símbol de la seva autoritat i rodejat de turbulents remolins, els Vents, cadascun dels quals era un déu. Del nom d’Èol ha sorgit l’adjectiu eòlic/-a.