El projecte L’ART DE MENJAR PEIX, divulgació i sensibilització del consum de peix a les escoles i famílies del Baix Empordà s’emmarca dins els ajuts del GALP COSTA BRAVA 2023 i té l’objectiu de valoritzar la pesca, l’ofici de pescador i en definitiva, promoure el coneixement del peix i el seu consum. En la primera edició, el projecte se centrava en les escoles i en la segona tant en els infants com en les famílies.
Així doncs, L’ART DE MENJAR PEIX té la voluntat d’incidir encara més, en la sensibilització i divulgació del món de la pesca i el peix, amb l’objectiu de seguir apropant el seu consum a la població, de forma diària. També pretén fer un pas més enllà per arribar a les llars de la comarca i al global de la població. El projecte s’ha dut a terme a través de la col·laboració amb els diferents municipis, aportant activitats de sensibilització en les campanyes gastronòmiques sobre peix, ampliant així l’abast de les actuacions, per aconseguir incentivar que es mengi peix a l’escola i a tot el Baix Empordà. S’han organitzat tallers infantils de cuina per apropar a la mainada al món del peix d’una manera participativa. S’han dut a terme xerrades de pescadors, en l’espai de menjador escolar, per donar valor al sector tradicional pesquer del Baix Empordà. I finalment, s’ha desenvolupat un recurs tecnològic, una aplicació educativa per a mòbils i tauletes, dirigit a nens i nenes, sobre el món de la pesca, les diferents espècies de peixos i la sostenibilitat. Creiem que hi ha molt de camí per recórrer, encara, a l’hora de fer pedagogia en aquest àmbit i aconseguir revertir aquesta falta de coneixement entre els infants, les famílies i la ciutadania del Baix Empordà.
En definitiva, la iniciativa vol potenciar el sector pesquer i el consum de peix de proximitat a la nostra comarca i està definit per diferents eixos de treball:
EIX PEDAGOGIA I ART- L’art com a eina per sensibilitzar
S’han dut a terme tallers creatius fets a mida per als infants i les famílies que s’han inclòs dins les programacions de les campanyes gastronòmiques de la comarca. Aquesta activitat, amb l’art com a eix de referència, ha anat adreçada a la mainada i ha combinat les arts escèniques amb les arts plàstiques, amb l’objectiu d’apropar els infants al coneixement del peix i les seves virtuts nutricionals.
Aquests tallers s’han realitzat, a través de la col·laboració amb els diferents municipis del Baix Empordà, emmarcats en les jornades gastronòmiques de peix, durant els mesos de maig i juliol:
- Campanya del Peix Blau Ganxò a Sant Feliu de Guíxols
- 61es Festes de Primavera a Palafrugell – vinculat al Mercat municipal del Peix
- Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova a l’Estartit
- Jornades gastronòmiques del Peix de Roca de Begur
EIX INFÀNCIA I CUINA- Tallers de cuina infantils
A través dels 38 Centres educatius, les Associacions de Famílies de la comarca, dels 36 ajuntaments i d’altres serveis i entitats vinculades, s’han ofert els tallers pràctics i manipulatius, dirigits als nens i nenes d’entre 8 i 12 anys, centrats en el valor del peix en la dieta dels infants, que inclouen informació sobre el valor nutricional i els beneficis del seu consum, incloent la perspectiva de la sostenibilitat i el valor del consum de productes de proximitat.
En l’activitat es mostra la varietat d’espècies del territori per aprofundir en el seu coneixement i apropar-los al seu consum.
El taller s’ha dut a terme amb la voluntat d’introduir als infants en el món de la cuina i fomentar també aspectes com la seva autonomia.
EIX TECNOLOGIA I EDUCACIÓ- APP Educativa
S’ha desenvolupat l’aplicació “Gurmet del mar” amb l’objectiu de promoure i sensibilitzar sobre la importància del consum de peix de proximitat i de donar visibilitat el producte local i l’economia blava del territori alhora que afavoreix el coneixement de les espècies entre els més joves. L’APP és un joc pensat per nens i nenes de 6 a 12 anys que pretén estimular l’agilitat mental a través de la memorització de receptes autòctones i el reconeixement visual dels aliments i espècies marines que composen les mateixes. El “Gurmet del Mar” vol aconseguir un equilibri entre la diversió i el coneixement, ja que des d’aquesta perspectiva és més fàcil captar l’interès dels usuaris. És un joc infantil, tot i que és apte per totes les edats.
L’APP incorpora 25 receptes amb 25 espècies marines diferents, que han estat cedides per l’Espai del Peix-Museu de la Pesca de Palamós.
L’aplicació ja es pot descarregar gratuïtament a les plataformes Google Play i a l’Apple Store.
EIX COMUNICACIÓ I CIUTADANIA- Xerrades de pescadors a les escoles
Volem seguir presents a l’escola a través de l’espai de menjador, duent a terme xerrades impartides per part de pescadors a través de la Confraria de Pescadors de Palamós i el suport de la tècnica del projecte, amb la voluntat d’apropar la mainada a aquest ofici, tan lligat al nostre territori i al seu entorn. Tot plegat, a través del treball conjunt amb el Projecte Educa 360 i els agents més rellevants del territori.
Aquestes xerrades s’han portat a terme entre maig i juny i han comptat amb la col·laboració dels equips de monitoratge i cuina de vint-i-dues escoles del Baix Empordà. Hi ha participat tres pescadors que han explicat la seva experiència personal i professional en aquest àmbit, han mostrat diferents arts de pesca i han aprofundit en el coneixement d’algunes espècies del nostre litoral. A més, els nens i nenes d’infantil i primària, han pogut compartir els seus dubtes i inquietuds.
TREBALL EN XARXA – Escoles, ajuntaments i entitats del territori
Per tal de desenvolupar el projecte s’ha treballat en xarxa amb les diferents institucions del territori de diferents àmbits (escoles de la comarca, 36 ajuntaments, Espai del Peix, Confraria de Pescadors, Aula Gastronòmica, etc.)